Racionalitás és lélek találkozása - Vedd kezedbe az életed irányítását!

Önkép - Molnár Marinettával

Barátság vagy börtön?

5 barátsággyilkos viselkedési forma

2020. június 17. - Molnár Marinetta

bench-1853958_1920.jpg

A párkapcsolati és munkahelyi problémák mellett a barátság kérdése foglalkoztatja legtöbbször az önismereti alkalmakon, coaching üléseken résztvevőket. Érthető, hiszen sokak számára a barát olyan, mint egy fogadott testvér, szövetséges, akár megmentő, kapaszkodó, vagy az egyedüli, aki meghallgat minket. Azonban többen ott követik el a hibát, hogy többet látnak bele ebbe a kapcsolatba, és olyan elvárásokat támasztanak a másik felé, amik a barátnak megugorhatatlanok, kényelmetlenek, és egy idő után már elviselhetetlenek.

Vegyük sorra, mik a leggyakrabban előforduló „barátsággyilkos” helyzetek, viselkedési formák, amikre érdemes odafigyelni, és elgondolkodni azon, hogy valóban barátságról van-e szó.

Kisajátítás – Te az én barátnőm vagy!

Nem, ez sajnos nem csak tinédzser korban jelenik meg. Volt olyan 41 éves coacheem, aki arra panaszkodott, hogy megfullad a barátnőjétől, mert az folyamatosan hívogatja, elszámoltatja, hogy a másik miért nem kereste, ha pedig elmegy másokkal meginni egy italt, akkor arról ő miért nem tudott, miért nem volt ott. Mint kiderült, a kisajátító hölgy minden, életében meg nem kapott törődést, szeretetet a coacheemtől igyekezett bezsebelni, és már-már úgy kezelte a barátságukat, mint egy párkapcsolatot – sajnos a rossz fajtából, féltékenységi jelenetekkel és zsarolással tűzdelve. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy ez nem egy egészséges baráti viszonyulás, és képes tönkretenni a többi kapcsolatunkat is.

Kihasználás 

Az szerencsés, ha mind a két fél hasonlóan áll a kölcsönadás, meghívás, felajánlás kérdéséhez. Azonban ez sokszor totálisan félrecsúszik, és az egyik fél alapnak veszi, hogy a másik meghívja pl. egy italra, ebédre, vagy fizeti a taxit. Van az az élethelyzet (pl. az egyik elveszíti a munkáját), amikor ez természetes, és nem okoz kihasználtság érzetet, de miután elhárul a probléma, és ennek ellenére is azt érzed, hogy visszaélnek a jóindulatoddal, javaslom minél hamarabb felhozni ezt a témát és megbeszélni. Igen, kínos. De ha ez elmarad, vagy folyamatosan rosszul és lenyúlva fogod érezni magad, vagy egyszer csak szakad a cérna, és lezárod a barátságod.

Folyamatos negativitás

Ez is egy gyakori jelenség. Önismeretben járt hozzám egy férfi, aki gyermekkori barátjáról mesélte el, hogy egyszerűen már nem bírja elviselni. Mindenért más a hibás, mindenki érdekember, borzasztó. Mindezt undorral az arcán mondja. Azért nem jut egyről a kettőre a munkájában, mert rossz a főnöke, vagy a kollégája elviselhetetlen, vagy szimplán mert „hülye az egész kompánia”. Arról, hogy nincs barátnője, szintén más tehet, és egyszerűen nem lehet normális párt találni, mindenki csak le akarja húzni és csak a pénzes, kigyúrt pasik kellenek a nőknek. Kérdeztem a hozzám járó urat, hogy mégis mit ad neki ez a barátság? „Gyomorfekélyt. Már a házasságomra is rossz hatással van, mert egy-egy találkozás után lejövök az életről, és ezt kapja a családom. De mit tegyek? Ő ilyen.”

guy-2617866_1920.jpg

Nem kell megmentőt játszanunk, és nem is változtathatunk meg senkit. Az az ő csomagja. Megérthetjük, hogy ő így működik, de ezt nekünk nem kell elfogadnunk és asszisztálnunk hozzá, mi több, az elszenvedőjévé, áldozatává válnunk. És erre nem mentség, hogy régóta ismerjük az illetőt.

Irigység

Noha ezek a jelenségek nemtől függetlenek, mégis több hölgy panaszkodik erre felvállaltan. Sokszor ez akkor jön ki, ha az egyik fél sikeresebb a munka vagy a párkapcsolatok terén. Szerencsés esetben – és azt gondolom, ez egy barátság alapja – örülünk a másik boldogságának, de lássuk be, hogy amikor valakit folyamatosan csak a kudarcok érnek, egy idő után már nem lehet könnyű ugyanazzal az őszinteséggel örvendezni annak, hogy másnak bejött az élet. Azt gondolom, hogy ha ez a helyzet, ezt meg lehet beszélni, lelket önteni a másikba, és megvárni, hogy történik-e változás a hozzáállásában. Mi például a barátaimmal hiszünk abban, hogy a közvetlen környezetünk nagy hatással van az életünkre, így amikor egyikünk vezető pozíciót kapott, hamarosan mindenki sikeresebb lett a munkájában. Egy volt munkahelyemen pedig az egyik lány társaságban, miután az egyik hölgyet eljegyezték, sorra mentünk esküvőkre és babaváró partykra. :) Természetesen az egy másik helyzet, ha a „barátunk” annak szurkol, hogy egyedül maradjunk – sajnos ez gyakori eset -, mondván ne legyen már ő az utolsó szingli a világban, és ugyanez igaz az a munka világára is. Ha titkon vagy vállaltan, cinikusan  annak örül, hogy valami nem jön össze nekünk, ott szerintem nem lehet barátságról beszélni.

reflection-of-woman-in-mirror-3958816.jpg

Rivalizálás

Az előző folytatása. Többször azonban mindkét fél belemegy ebbe a játszmázásba, és negédes hangon dicsekednek egymásnak, hogy milyen hódításaik, sikereik vannak, és próbálják felülmúlni a másikat. Ha ez egyoldalú, és azt látjuk, hogy már nem jó érzés megosztani a „barátunkkal” az örömünket, mert vagy lekicsinyli, kifigurázza, vagy figyelmen kívül hagyja és túl akarja szárnyalni, akkor ismételten csak érdemes átgondolni, mit jelent számunkra a barátság.

three-3075752_1920.jpg

Zökkenők még a legjobb barátságban is vannak. De nem mindegy, hogy milyen érzéseket kelt benned a másik, és hogy milyen a dinamikája a kapcsolatotoknak. Mindenekelőtt érdemes tisztázni magunkban, mit jelent számunkra és a másik fél számára a barátság, és hogy őszintén megbízhattok és számíthattok-e a másikra.

Nem vagy egyedül a problémáddal! Ha Te is hasonló helyzetben érzed magad, és/vagy változtatni szeretnél az életeden, kérlek látogass el a www.onkep.com oldalra és keress bizalommal!

Marinetta

blonde-826027_1920.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://onkep.blog.hu/api/trackback/id/tr8815815122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása