Racionalitás és lélek találkozása - Vedd kezedbe az életed irányítását!

Önkép - Molnár Marinettával

Manipulátorok tipikus mondatai

2022. június 19. - Molnár Marinetta

ke_pernyo_foto_2022-06-19_16_20_42.png

Sokan észre sem veszik, hogy már hosszú ideje manipulálják őket, hiszen a manipulátorok tökélyre fejlesztett eszközeikkel könnyedén megvezetik az „áldozatukat”, és nem eresztik. Legyen szó barátságról vagy párkapcsolatról, a folyamatos érzelmi manipuláció bizony nem fér bele, ezért érdemes felismernünk az egyértelmű jeleket. Nézzünk pár tipikus mondatot/példát, amik jelezhetik számunkra: itt bizony manipulálnak bennünket...

„Úgy meg tudok nyílni előtted, mintha mindig is ismertelek volna. Te, végül miért is váltál el? Ugye jól gondolom, hogy a férjed félrekacsintgatott?”

Ő az, aki azonnal közvetlennek mutatkozik, szinte rögtön imád Téged, azonban ennek célja van: az, hogy minél hamarabb a bizalmába fogadd. Ezt érdemes időben észre venned és tudatosan kezelned, hiszen ő lesz az, aki ha kedve úgy tartja, ezeket az infókat felhasználja ellened.

no_k.jpeg

“Dehogy, az nem úgy volt, hanem…”.

Istenien tud hazudni és elferdíteni a valóságot, a lényeg az, hogy neki legyen igaza. A legnagyobb probléma ezzel az, hogy elhiteti Veled, hogy Te emlékszel rosszul, Te tetted helytelenül, végül totálisan elbizonytalanít, és elkezdesz kételkedni a memóriádban és a józan ítélőképességedben.

“Ó, az semmi, ehhez képest nekem…”.

Ne is próbálj panaszkodni, neki mindig rosszabb lesz.  Természetesen ez is arról szól, hogy vele kell foglalkozni, hiszen a Veled történtek mik ahhoz képest, amin ő ment keresztül. Párkapcsolatban pedig amint elmondod, Téged mi bánt, bocsánatkérés helyett azonnal rávágja, hogy valamivel Te még jobban megsértetted - ami természetesen jóval grandiózusabb probléma, mint a Tiéd.

“Engem mindenki bánt, pedig én csak jót adok”.

Tökéletesen alakítja az áldozat szerepet.  Mindenki - még Te is! - igazságtalan  vele,  mindig más a hibás - legfőképp Te. Zéró felelősségvállalás, maximális hárítás.
girl-2961959_1280.jpeg

„Persze, menj csak a barátaiddal meccset nézni! Igaz, hogy mi hetek óta sehol se voltunk kettesben, de ne is foglalkozz vele! Biztos ezt érdemlem...”

A bűntudatkeltés mestere. Soha nem mondaná ki pontosan, amit ő szeretne, azt várja el, hogy Te ajánld fel. És ha véletlenül kiállsz a saját vágyaid mellett, vérig sértődik és úgy fogalmaz, hogy a leglelketlenebb embernek érezhesd magad.

„Ha segíthetek, kérlek hívj, eldobok mindent és azonnal ott termek Nálad, számíthatsz rám! Ó, szombaton? Akkor pont nem jó, sajnos nem tudom megoldani. Nem, a jövő hét se jó.”

Esküdözik, hogy rá mindig lehet számítani, odaadó barát, pár. Azonban amikor az ígéreteket tettek válthatnák fel, valahogy mindig közbejön valami...

tel.jpeg

„De jópofa ez a ruha! Szuper, hogy nem takargatod a vastagabb lábaid és hogy bevág a hurkácskáidnál!”

Úgy tesz, mintha bíztatna, pedig igazából folyamatosan aláássa az önbizalmad. Amint kiszimatolja az érzékeny pontjaidat, támadásba lendül és elkezdi nyomogatni azokat a bizonyos gombokat.

Persze van, hogy valaki rosszul fogalmaz, azonban ha a fenti példák közül többel is rendszeresen találkozol, az már nem a véletlen műve. Itt is fontos a tudatosság, hiszen ezután eldöntheted: maradsz áldozat szerepben, vagy kilépsz belőle. Up to you! :)

Ha Számodra is ismerősek a fenti példák, valamiért mindig hasonló kapcsolódásokba kerülsz - de ezen szeretnél változtatni és/vagy szeretnéd átírni a rossz programjaidat, kérlek látogass el a www.onkep.com oldalra és jelentkezz egyéni coachingra!

Marinetta

A bejegyzés trackback címe:

https://onkep.blog.hu/api/trackback/id/tr7517861621
süti beállítások módosítása