Racionalitás és lélek találkozása - Vedd kezedbe az életed irányítását!

Önkép - Molnár Marinettával

Apák vesztes helyzetben

2022. június 14. - Molnár Marinetta

ke_pernyo_foto_2022-06-14_21_18_36.png

„Teljesen kilátástalannak látom a helyzetem. Úgy érzem semmi jogom sincs, és megőrülök a tehetetlenségtől és az igazságtalanságtól. A gyerekem anyja mindent megtesz, hogy elszakítson a kislányomtól, hogy ne is láthassam, mégis úgy állítja be mások előtt, hogy én vagyok a rossz apa, aki nem törődik a picivel.”

Márk és Móni 6 évvel ezelőtt jöttek össze, és miután már mindketten a harmincas éveiket taposták, úgy érezték, ideje megállapodni. Bár már az első években is voltak komolyabb súrlódások, sőt, szakítottak is, mégis együtt maradtak, valamiért hinni akarták, hogy ez működhet közöttük. Aztán az egyik szakítás-kibékülést követően Móni bejelentette: gyermeket vár – ami finoman szólva is megdöbbentette Márkot, hiszen azt beszélték meg, hogy ezzel várnak – már csak a kapcsolat instabilitására való tekintettel is -, és Móni szedi a gyógyszert. „Tudod, milyen megbízhatatlanok ezek a tabletták...” – magyarázta a kismama Márknak, hogy ez mégis hogyan történhetett meg. A kezdeti sokk után azonban Móni Márk beleegyezésével úgy döntött, megtartja a babát, és közösen nevelik majd fel.

Megszületett Bianka, és Márk a világ legboldogabb embere lett – első látásra beleszeretett a kis jövevénybe. Igyekezett megadni mindent a kislánynak, mindazt a szeretet, amit ő nem kapott meg gyerekkorában. Még a pelenkát is örömmel cserélte ki, mert minden pillanatát meg akarta élni az apaságnak. "Na ilyen egy jó apa" - mondták mások, és erre Márk kellőképp büszke is volt.

apa1.jpeg

Bár Móninak komoly hangulatingadozásai és kirohanásai voltak, a férfi ezt a szülésnek, a megváltozott helyzetnek tudta be – eleinte. Azonban miután állandósultak a veszekedések, viták – persze legtöbbször Bia előtt – Márk egyre rosszabbul érezte magát a bőrében, de kitartott a kislánya miatt. Éppen ezért derült égből villámcsapásként érte, hogy az anyuka egyik napról a másikra szakított vele, így Márknak mennie kellett.

„Elköltöztem, de rendszeresen látogattam Biácskát, fontos volt, hogy ne érezze meg, ami anyukája és köztem történt. Volt, hogy kisebb kirándulásra vittem, ilyenkor mindenki olvadozott, hogy milyen helyesek vagyunk együtt.

apuka.jpeg

Azután néhány hónap múlva újabb pofon jött. Amikor odamentem, hogy láthassam Biát, Móni sokszor be sem engedett, mondván épp alszik a pici, vagy most nyűgös, csak jobban felzaklatnám. Így ment ez hónapokon keresztül. Azután egyszer csak észrevettem, hogy a bejárati ajtó mögött férficipők sorakoznak - így tudtam meg, hogy új kapcsolata van a gyerekem anyjának. Őrjítő érzés volt, hogy én alig láthatom a kislányomat, míg egy idegen férfi vele él. Persze a gyerektartást azonnal követelte Móni, és bírósághoz fordult, hogy az összeget minél hamarabb biztosítottnak lássa. Pedig az első pillanattól fizettem, sosem hagynám, hogy a kislányom bármiben is hiányt szenvedjen.” – panaszolta Márk.

 „A helyzet csak még rosszabbá vált, amikor én is párra leltem, Zitára, és mikor Bia találkozott vele, rögtön szimpatikusak voltak egymásnak. Móni látta, hogy a gyerek kedveli Zitát, és jól érzi magát a társaságában.

a.jpeg

Ekkor mondta először, hogy bár örül ennek, de nem fogja engedni, hogy elvigyem magammal a kislányt akár egy éjszakára is, mert Bia nem tud máshol aludni csak otthon. Na persze, csak a nagyinál, a bölcsiben, stb. Így összesen kéthetente 4 órát találkozhatom a kislányommal, ami őrület, mert mindenki mondja, hogy látszik, mennyire imád engem a kislány, és a szívem szakad meg, mert amikor visszaviszem az anyjához és eljövök, vígasztalhatatlanul sír utánam.” – meséli Márk, és bár eddig tartotta magát, most eltörik a mécses...

ffila_ny.jpeg

Meg kell mondanom, megrendítő látvány ilyen állapotban látni egy férfit. És bárcsak egyedi lenne ez az eset, de számtalan nagyon hasonló történetet osztanak meg velem, ahol a szétválás után a gyereket használja fel egyik arra, hogy bosszút álljon a másikon. Van, ahol az édesanya még távoltartásit is kér, hogy az apa a saját házába ne mehessen be, mondván ez összezavarja a gyereket. Na igen, pláne ha apuka házába egy másik férfi költözik be... Van, ahol apuka több száz kilométert utazik, hogy láthassa a gyerekét (akár karácsonykor is), és mikor megérkezik, anyuka azt mondja, hogy ő márpedig nem engedi be – vagy szimplán nincs otthon a gyerekkel, amikor apuka láthatásra megy. Máshol még telefonhoz sem adják a kicsit, így totálisan elvágják a kapcsolattartás és a kötődés kialakulásának lehetőségét az édesapától. És bárki bármit mond, hogy hova lehet ezzel fordulni jogorvoslatért, a gyakorlatban tehetetlennek és jogfosztottnak érzik magukat ezek az apukák.

ffi1.jpeg

És mi most a helyzet? – kérdezem Márkot.

"Érdekes info, hogy a volt párom egyik barátnője elszólta magát: Móni anno tudatosan nem szedte a fogamzásgátlót, mert teherbe akart esni. Ez azért elgondolkodtatott – vajon ezt az egész folyamatot kitervelte? Mindegy is... Időközben anyukával szakított a pasija, hááát, ez sem segített a helyzeten. Én feleségül vettem a páromat, azt a nőt, aki imádja a gyermekemet és együtt harcol velem azért, hogy többet láthassuk Biát, aki sajátjaként szereti a kislányt. Gondolom ez sem segített az édesanya gyűlölködésén. A pszichológus megállapította, hogy mennyire szeret engem a kislányom, hogy rám is szüksége van, mégsem történik semmi. Jó állásom van, szerető párom, elképzelésem sincs, mi lehet a baj, miért nem halad az ügy. Ráadásul visszahallottam, hogy anyuka azt terjeszti mindenhol, hogy én egy rossz apa vagyok, aki nem törődik a gyerekével, felé se néz. Most komolyan, hogy lehet ezt az állapotot ép ésszel kibírni? Hogy lehet mindezt megtenni egy apával, egy emberrel? Velem, aki első perctől imádom a lányomat, az életemnél is jobban szeretem, és egyszerűen meg van kötve a kezem!" No igen. Csak elképzelni lehet ennek az apukának a fájdalmát és dühét. Azonban higgadtnak és kitartónak kell lenni, mert az hosszútávon igenis kifizetődő. Érdemes felkeresni a családsegítőt, bekérni különböző szakvéleményeket, és egyszerűen muszáj(!) bizakodónak maradni, tudatosan kezelni még a legkiakasztóbb szituációkat is. Mert igenis arra is van példa, hogy egy sokat látott és tapasztalt bírónő is átlát a szitán...

Persze minden történet árnyaltabb, mintsem hogy néhány mondatban össze lehessen foglalni. Mindenkinek megvan a maga igazsága. Azonban a fenti eset SAJNOS mérhetetlenül gyakori, márpedig ezekben fel sem merül a bántalmazás gyanúja, szimplán az egyik fél bosszút akar állni a másikon. Vagy csak magának akarja a gyereket. Azonban ami a legfájóbb, hogy bár ebbe belerokkannak az apukák, mégis: aki a legtöbbet sérül a harcban, az a gyerek. Az a gyerek, akit megfosztanak a másik szülő szeretetétől. Akit a másik fél ellen nevelnek, és megpróbálják beletáplálni a gyűlöletet. Akivel el akarják hitetni, hogy nem fontos az apukának. Elhagyta, mert már nem szereti. Már nem akarja, mert új párja van. Miközben ez a kisfiú vagy kislány felnőhetne szeretetben is. Ahol bár a két szülő külön, de békességben nevelhetné őt. Ahol megtaníthatnák neki, hogy bármi történik, a két szülő mindig szeretni fogja őt, és együtt mindent megoldanak. Lehetne így is...

Ha Te is hasonló helyzetben érzed magad, és/vagy szeretnéd megoldani az elakadásod, akkor látogass el a www.onkep.com oldalra és jelentkezz egyéni coachingra! 

apa2.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://onkep.blog.hu/api/trackback/id/tr5417858073
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása