Racionalitás és lélek találkozása - Vedd kezedbe az életed irányítását!

Önkép - Molnár Marinettával

Milyen a jó segítő?

2020. november 05. - Molnár Marinetta

ke_pernyo_foto_2020-11-05_17_21_43.png

Jó coachot, tanácsadót, pszichológust vagy egyéb segítőt találni nem a legegyszerűbb dolog, pedig lassan Dunát lehet velü(n)k rekeszteni. :) Életem során én is számos segítő munkáját tapasztalhattam meg, és mindegyiket más-más szempont alapján választottam. Így utólag már látom, mi az, ami számomra fontos, és mi az, aminek nem érdemes “bedőlni”.

Sajnos munkám során számtalanszor hallom alábbi mondatokat: “már évek óta járok coachoz, pszichológushoz, vagy más segítőhöz, de nem jött még el az áttörés”, vagy “az előző szakemberrel jókat beszélgettünk, de igazából nem történt semmi” illetve “már kezdem feladni, mert egy neves szakértőhöz járok jó ideje nem kevés pénzért, és nem érzem, hogy haladnék, hogy változna az életem”.

Azt gondolom, hogy ha foglalkozunk magunkkal, az meghozza a gyümölcsét - és ahogyan a természetben, ezt itt sem lehet sürgetni. Míg valakinél rövid időn belül jelentős javulást észlelünk, van, akinek több időre, visszajelzésre, vagy adott esetben az élet adta pofonra van szüksége ahhoz, hogy változtasson.

Többen addig mennek egyik szakértőtől a másikig, amíg rá nem találnak arra, aki azt és úgy mondja, ahogy nekik tetszik. Itt erős vonalat kell húznunk aközött, hogy az a szakértő érti a coachee nyelvét, ezáltal könnyebben tudnak haladni, vagy azt mondja, amit a coachee hallani akar - ezúttal már más a helyzet. Ismerek olyan hölgyet, aki addig kutatott szakember után, amíg rá nem talált egy olyanra, aki - a többiekkel ellentétben - megerősítette: boldogok lesznek a párjával. Azóta az úriember már hetedhét országon túl van, a hölgy pedig a nulláról építheti újra az önbizalmát.

Szóval érdemes sorra venni, hogy miket várunk el a coaching folyamattól illetve a coachunktól.

  • Elköteleződtünk a változás mellett?

Fontos, hogy a coaching során célokat tűzünk ki, és a coach segít Neked abban, hogy elérd ezeket. Nem ő oldja meg helyetted a problémáid, azonban biztos kézzel támogat Téged abban, hogy végig vidd a folyamatod. Sokan legyintenek, mondván “miért is torpannék meg, minek ehhez segítség?”, pedig a tapasztalat azt mutatja, hogy sokan feladnák - van, aki már az első nehézségeknél, van, aki a célegyenes előtt -, ha nem lenne mellettük támogató. 

  • Megbízunk a coachunkban/segítőnkben?

Nélkülözhetetlen, hogy érezzük, 100%-osan megbízhatunk a segítőnkben, és hogy egyértelműen mellettünk van, a mi érdekünket képviseli. Sajnos ezen a téren hallottam kellemetlen történeteket: volt, aki úgy érezte, előző tanácsadója a párja pártján áll, és igyekszik úgy alakítani a történéseket, hogy az a másik félnek legyen kifizetődő. Szóval itt nincs mese, ha nem érezzük azt, hogy a coachunkban a végletekig megbízhatunk, nincs miről beszélni.

  • Hiteles számunkra a coach/segítő?

Ez egy érzékeny terület. Amikor igazgató voltam, speciel sosem választottam volna magamnak executive coachot felsővezetői tapasztalat nélkül. Nem kell, hogy egyezzen a terület (azaz egy volt pénzügyi vezető coachtól, vagy olyantól, aki vezetett már embereket SIKERESEN! simán elfogadtam tanácsot), de fontos volt számomra, hogy tudja, milyen kihívásokkal találkozom nap, mint nap.

Egyszer bejelentkezett hozzám egy tanácsadó trénercég, hogy ajánlatot adnának a vezetői csoport fejlesztésére. Találkoztam is az egyik trénerükkel, coachukkal. Egyszerűen le voltam döbbenve, hogy milyen stílusban kommunikált a vezetői tapasztalatot maximálisan nélkülöző úriember. Amikor az árra került a sor,  azaz hogy milyen csomagkedvezményre számíthatunk, fellengzősen azt mondta: “Marinetta, mi jól keresünk, és szeretünk is jól keresni.” Síri csend. Egymásra néztünk egy vezető kollégámmal, és megbeszéltük, hogy velük biztosan nem szeretnénk dolgozni. (BTW általában akinek természetes, hogy jól keres, ezt nem hangoztatja folyton.)

Hozzáteszem, a hitelesség nem azt jelenti, hogy x diplomája van az adott coachnak. Sokkal inkább azt, hogy eddig miket ért el, milyen terület(ek)en szerzett tapasztalatot, vagy pl. van-e referenciája? Ajánlják-e őt mások? Másokkal miket ért el? Adott szakterületen milyen a megítélése? Mennyire látjuk őt hitelesnek/sikeresnek a saját életében, munkájában? Illetve személyes találkozásnál érezzük-e azt, hogy vele tudnánk haladni? Amit mond, el tudom fogadni. A jót hozza ki belőlem. Mert ezeket szimplán azzal, hogy valaki elvégzett egy képzést, vagy szerzett diplomát, illetve milyen jó tanácsokat ad a barátainak nem lehet pótolni.

  • Működik a kémia?

Ez is egy elég összetett dolog. Ha nincs szimpátia, nincs az, hogy érezzük a másik személyiségét, jó az együtt töltött idő - még ha kellemetlen témáról beszélünk is -, akkor az nagyon akadályozó tud lenni. Ellenben egy olyan emberrel, aki előtt meg tudunk nyílni, kihozza belőlünk a legjobb énünket, egyszerűen szárnyalni lehet. Én ebben nem kötök kompromisszumot. Sokszor van, hogy eleinte pislognak a coacheek, hogy milyen témákról beszélek kendőzetlenül, és olyan jó látni rajtuk, amikor kezdenek oldódni. Nem is gondolnánk, de sokan vannak, akik például még senkinek nem beszéltek sem az érzelmeikről, sem a szexuális életükről, hogy mire vágynak, mi hiányzik nekik. Márpedig ez az életünk összes területére kihat.  És ezt kizárólag olyan emberrel tudjuk  őszintén megbeszélni, akiben bízunk, és működik a kémia.

pexels-cottonbro-4101137.jpg

  • Ár, idő. Stb.

Huszonévesen jártam egy szakemberhez, akinél egy alkalom 45 percig tartott. Ebben benne volt a megérkezés, hogy leveszem a kabátom, hogy kifizetem és megbeszéljük a következő alkalmat. És mindig azt éreztem, hogy rohannom kell a mondandómmal, hogy haladjunk. Már a 30. percnél az órát néztem, hogy még mennyi időnk van. Volt, hogy úgy éreztem, magamra hagyott a problémámmal, mert letelt az idő, és jön a következő páciens… Borzasztó érzés volt.

Megfogadtam, hogy ha én fogok emberekkel foglalkozni, ezt másképp teszem, és fontos lesz számomra, hogy azt érezzék, nincsenek egyedül.

A másik véglet, amikor úgy tűnik, hogy “lehúznak”. Sajnos erre is számos példát látok. Amikor nem haladunk egyről a kettőre, és feltűnően sokat foglalkozik velünk a szakértő - akár éveken keresztül, van, hogy heti több alkalommal. Tudni kell, hogy a túl sok alkalom van olyan rossz, mint a túl kevés. Kell, hogy kapjunk időt az információ feldolgozásra, hogy beépüljenek a hallottak.

Összegezve: számos megoldás létezik, hogy megugorjuk az elakadásainkat, és fejlesszük magunkat. Amennyiben szakemberhez fordulunk, érdemes végig venni fenti pontokat, és ami fontos: ezekben ne hozzunk kompromisszumot! Ha jól választunk, egy szuper közös utazás veszi kezdetét, ami olykor borzasztó nehéz, de legtöbbször felemelő érzés, és ami legfontosabb: kifizetődő. Sok sikert kívánok hozzá!

Ha Te is hasonló helyzetben érzed magad, és/vagy változtatni szeretnél az életeden, kérlek látogass el a www.onkep.com oldalra és keress bizalommal!

Marinetta

A bejegyzés trackback címe:

https://onkep.blog.hu/api/trackback/id/tr10016275160
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása