Racionalitás és lélek találkozása - Vedd kezedbe az életed irányítását!

Önkép - Molnár Marinettával

Mondjam vagy hallgassak?

2021. május 29. - Molnár Marinetta

ke_pernyo_foto_2021-05-29_7_48_31.png

Anna és Réka régóta barátnők. Nem azok a „sülve-főve”, „együtt megyünk mindenhová” karakterek, de mindketten tudják, hogy számíthatnak a másikra – legalábbis ezt vallják. Anna jelenleg egyedül él, nincs párkapcsolata, most az önfejlesztésre, önismeretre koncentrál – nem csoda, hiszen néhány hónapja lépett ki egy bántalmazó kapcsolatból. Felismerte, hogy ő sodródott mindig hasonló férfiak karjaiba, és ezen kizárólag ő tud változtatni. Réka támogatja is ebben, csakhogy Annának nem hitelesek barátnője megerősítései (pl. „Jobb lesz neked most egyedül” vagy „Sajnos mindig kifogod a kreténeket”), hiszen ő maga rendszeresen olyan férfiakat fog ki, akik könnyen elcsábulnak.

Így történik ez most is. Anna éppen fodrásznál volt, amikor elkapott egy beszélgetést, amikor egy hölgy éppen arról áradozott, hogy milyen fantasztikus az új hódolója (a főnöke), akinek igaz, hogy még van barátnője, de ez bizonyára hamarosan változni fog. Eleinte csak mosolygott a történeten, hogy hogyan választotta ki őt a sármos pasi asszisztensének, és hogyan kezdődtek a légyottok, de hamar az arcára fagyott a mosoly: a nő olyan részleteket árult el a férfiról, ami egyértelművé tette: Réka pasijáról van szó.

fodra_sz.jpeg

Hosszan gondolkodott, hogy közbe szóljon-e, hogy épp az ő barátnőjének a párjáról beszél, de végül hallgatott – egyrészt a döbbenet miatt, másrészt nem szeretett volna kellemetlen helyzetbe kerülni. Pedig a nehéz rész csak ezután következett. Anna nem tudott mit kezdeni az információval, álmatlan éjszakái voltak, hiszen birtokában van egy súlyos titok, ami megváltoztathatja Réka életét – sőt a kettejük kapcsolatára is kihathat.

„Félek, hogy rám fog haragudni, mert tönkreteszem a boldogságát. Tudom, ez így hazugság, de lehet, ez csak egy múló szeszély Karcsi részéről és nem akar semmi komolyat ettől a csajtól.” És áradt Annából a bizonytalanság és az önostorozás, hogy ő tenné tönkre barátnője fantasztikus kapcsolatát. „Azért Karcsi szereti Rékát, és igazi támasza, de hát ő ilyen típus, kacérkodik a nőkkel.” Szuperül hangzik, igaz? „Ráadásul lehet, hogy Réka azt hinné, féltékeny vagyok az ő boldogságára, azért értek félre mindent és azért mártom be az ő Karcsiját”. Sajnos nem alaptalan a félelme, hiszen ez tényleg gyakori jelenség hölgyeknél, hogy aki egyedül van, retteg attól, hogy körülötte boldogok legyenek az emberek, és annak szurkol, hogy ebben az állapotban maradjanak társai, és sorra beszéli le barátnőit az épp aktuális udvarlókról. Azonban itt nem ez volt a helyzet, mert Anna nagyon szépen beleállt abba, hogy magával foglalkozzon, és tudatosan nem is keresett másik férfit, ráadásul egy igazán jólelkű kis hölgyről beszélünk. Viszont most összenyomta a titok súlya, mert valóban szereti Rékát, akit sosem akarná megbántani. De milyen barát az, aki ha tud egy ilyen meghatározó dologról, elsumákolja azt?

Azt vallom, hogy nem érdemes beleszólni mások kapcsolataiba, döntéseibe, és tanácsot is csak akkor adjunk, ha kifejezetten arra kérnek minket. Amikor valami komoly visszajelzést adnék én is a coachee-jaimnak, megkérdezem, hogy mondhatom-e, tényleg tudni szeretnék-e? Ha erre valaki nemet mond, akkor legalább tisztában van azzal, hogy valószínűleg nem bírja el az információ súlyát, és finomabban kell haladnunk – de a lelke mélyén igenis érezni fogja, mi az igazság. És így is hatni fog rá.

Ebből kiindulva hasonló helyzetekben azt szoktam javasolni, hogy egy könnyed beszélgetés keretei között meséljük el az érintettnek, hogy milyen kínos helyzetbe kerültünk, megtudtunk egy barátnőnk pasijáról kompromittáló dolgokat, és képtelenek vagyunk eldönteni, mit tegyünk. Kérdezzük meg, ő mit javasol, ő mit tenne a helyünkben? Fordított esetben ő szeretne tudni erről? És a válaszok tükrében mondanánk el neki, vagy hallgatnánk a dologról.

Anna is így tett. Réka azt mondta, mindenképp szeretné tudni, ezért Anna kb. 10 perces felvezetés és körülményeskedés után elmondta neki. Ami szuper, hogy Réka egy pillanatig nem érezte, hogy barátnője boldogtalannak akarná látni, sőt megköszönte, hogy ennyire tapintatos volt, és kipuhatolózta, hogy elmondja-e a titkot. Persze Réka kiborult, és kérdőre vonta Karcsit, aki sokáig nem is magyarázkodott, és eszében sem volt megválni asszisztensétől – természetesen Rékára fogta, hogy miért nem zárkózik el "teljesen" más nők bájaitól. Szakítottak. Ez azért is volt a legszerencsésebb végkifejlet, mert ennek hatására Réka is elkezdett ébredezni, és rálátni a párkapcsolati működésére. Most kivételesen ő sem rohant egy másik férfi karjaiba, hanem elkezdett magával, a családi mintáival és programjaival foglalkozni. És ezt többek között Annának is köszönheti, és annak, hogy barátnője nem erőszakolta rá a megoldást, csupán elindította egy önismereti úton.

bara_tno_k.jpeg

Ha Te is hasonló helyzetben vagy, és/vagy szeretnél változtatni az életeden, kérlek látogass el a www.onkep.com oldalra és keress bizalommal!

Marinetta

A bejegyzés trackback címe:

https://onkep.blog.hu/api/trackback/id/tr7316574874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása